Розширення переліку товарів, критично важливих для виробництва озброєння і військової техніки, на імпорт яких не буде поширюватися у період воєнного стану дія закону про експортний контроль, обговорювалося під час робочої наради в Міністерстві економіки України 17 травня 2023 року.

Про це повідомляє прес-служба NAUDI.

«Потреби вітчизняного військово-промислового комплексу вимагають спрощення системи експортного контролю в Україні, особливо в умовах військового стану. Саме така лібералізація дозволить швидко забезпечувати потреби ЗСУ та налагоджувати виробничу кооперацію з іноземними виробниками», - заявив виконавчий директор Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI) Максим Полив’яний.

NAUDI була одним з ініціаторів винесення цього питання на розгляд урядовців.

Як розповів Полив’яний, в березні 2022 року  Кабміном були ухвалені необхідні рішення, що дало позитивний ефект та дозволили суттєво спростити імпорт товарів військового призначення на потреби оборони, та швидко налагодити постачання так необхідних в той час озброєнь та  боєприпасів. Але нагальні потреби ВПК вимагають подальших кроків з лібералізації відповідних механізмів.

Під час засідання були обговорені конкретні пропозиції виробників щодо розширення переліку товарів, критично важливих для оборонки.

За підсумками наради ухвалено рішення щодо внесення наданих виробниками пропозиції, та  з урахуванням позицій всіх зацікавлених сторін внести відповідні зміни до постанови № 1378.

У роботі наради взяли участь заступник голови Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України Віталій Немилостивий та виконавчий директор Максим Полив’яний.