Понад 130 тисяч відвідувачів, 1350 експозицій фірм із 65 країн світу, які демонстрували свої здобутки в оборонній та безпековій галузях на виставкових площах у 165 тис м²… Усе це про цьогорічний профільний вернісаж IDEX-2023 в Об’єднаних Арабських Еміратах, який ще небезпідставно називають «найважливішою оборонною виставкою Tri-Service (виробів для сухопутних, морських та повітряних сил) у світі. На цьому форумі була присутня і доволі потужна українська команда з 9 профільних виробничників, яку об’єднала Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України (NAUDI). Своїми враженнями від IDEX-2023 з АрміяInform поділився її учасник — член правління NAUDI, гендиректор ТОВ «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас.

Особлива увага на форумі зброярів була до українського протитанкового комплексу «Скіф»


— Ви не вперше відвідуєте цю виставку. Які враження від цьогорічної експозиції?

— Це чи не найбільша виставка в галузі оборонної промисловості у світі, яка проводиться раз на два роки. Особисто я вп’яте брав участь у цих заходах. Відзначу, що вперше цьогоріч не було в ній урочистої частини відкриття з демонстраційними польотами літальних апаратів, десантуванням військ, виступами підрозділів спецпризначення тощо. Дехто з кіл організаторів обґрунтовував таке епідеміологічною ситуацією. Але вся інша програма була традиційно на найвищому рівні з обов’язковим її відвіданням першими особами Еміратів та іншими високими гостями. А що зразу кидалося у вічі, так це значне збільшення павільйонів, а значить і учасників Експо.

— Хто з наших виробників і що саме в Абу-Дабі представляв цього року?

— Зважаючи на жорсткі умови сьогодення, можна вважати, що вітчизняне представництво було доволі солідним. Зокрема, цього року свої власні розробки на виставці продемонстрували ТОВ «Українська бронетехніка», КБ «Луч», ТОВ «Авіаційні системи України», ТОВ «Радіонікс», UkrSpecSystems, «Трител», UkrTac, КЗВВ і «Авіасервіс-Київ».

Цього року свої власні розробки на виставці продемонстрували ТОВ «Українська бронетехніка», КБ «Луч», ТОВ «Авіаційні системи України», ТОВ «Радіонікс», UkrSpecSystems, «Трител», UkrTac, КЗВВ і «Авіасервіс-Київ»

Наш національний стенд на IDEX-2023 був досить популярним

Особливо зацікавили відвідувачів український протитанковий комплекс «Скіф», який відомий в нашому війську як ПТРК «Стугна» і відмінно зарекомендував себе в боях із рашистами. Проявляли гості нашої експозиції інтерес до зразків виробів товариства «Радіонікс» – активно-пасивні, теплові та напів активні головки самонаведення, які вже використовуються у вітчизняних комплексах крилатих ракет, а також ще до війни входили в контракти для постачання на експорт.

Один із вітчизняних виробників представив нову версію української САУ «Богдана». Самохідна установка 2С22 отримала комп’ютеризовану систему автоматичного наведення та супроводу, броньовану кабіну від «Української бронетехніки», три варіанти шасі (КрАЗ 6×6, Tatra T815 8×8 або MAN). Нагадаю, що нещодавно в Міністрі оборони України повідомили, що виробник готовий розпочати постачання нової САУ для ЗСУ найближчим часом.

Інший вітчизняний виробник представив цікавий розвідувальний безпілотний комплекс PD-2. До речі, вони вже постачаються у підрозділи Сил оборони України. Цей український багатоцільовий БПЛА призначений для здійснення повітряної розвідки та бойового застосування. Може стартувати зі злітної смуги («по-літаковому»), також може оснащуватися модулями системи вертикального зльоту та посадки, що робить його апаратом вертикального злету та приземлення.

Український виробник представив цікавий розвідувальний безпілотний комплекс PD-2

Іноземців цікавив досвід застосування української техніки в умовах широкомасштабної війни

— А чи були якісь конкретні пропозиції від іноземних відвідувачів української частини виставки щодо подальшої співпраці?

— Звичайно, що такі ініціативи від гостей наших стендів були. Але в умовах широкомасштабної війни головне завдання для українських виробників оборонної продукції є повне задоволення потреб вітчизняних Сил оборони. А провідним завданням нашої участі в IDEX-2023 були розвиток коопераційних зв’язків із потенційними іноземними партнерами, ознайомлення з новітніми технологіями, які ми зможемо застосувати у своїх виробах. Крім цього, завданням роботи на цьому Експо було вивчення потенційної можливість створення виробничих ліній на українських військових заводах. Скажімо, в якомусь напрямку в нас відсутня лінія замкненого циклу при виробництві якогось типу умовних виробів. А відвідуючи саме такі виставки, ми більш глибоко розуміємо стан світового профільного ринку. Наприклад, ми можемо виробляти корпус якогось боєприпасу, а споряджати його в суміжників за кордоном.

Відвідуючи саме такі виставки, ми більш глибоко розуміємо стан світового профільного ринку

Крім того, іноземців цікавив досвід застосування української техніки в умовах широкомасштабної війни і бойових дій високої інтенсивності. Адже в більшості локальних конфліктів на планеті одна зі сторін суттєво переважає іншу в плані сучасних збройних технологій. Взяти ту ж війну в Афганістані, чи бойові дії в державах Африки, де з одного боку можуть бути угруповання з РПГ та «Калашниковими», а їм протидіють війська, які бачать супротивника ледь не за 100 км від своїх позицій і завдають там ударів. У випадку російсько-української війни ми маємо ворога з достатньо потужним наступальним потенціалом. У нас серйозний технологічний супротивник, який використовує і засоби РЕБ, і далекобійну артилерію, і комплекси РСЗВ. Тому досвід застосування української зброї і її переваги уважно вивчаються потенційними зарубіжними клієнтами. Так було і на IDEX-2023.

Що ж до реальних контрактів, то зважаючи на те, що чимало гостей наших стендів представляли країни арабського світу, вони мають свою особливу ментальність. Країни цього регіону у війні росії проти України декларують певний нейтралітет, хоча і заявляють, що підтримують територіальну цілісність нашої держави. Тому і якісь переговори вони намагаються не афішувати.

Значний попит на мобільні засоби ураження, до прикладу, пересувні міномети та на безпілотні роботизовані системи

— Тож участь України і її виробників зброї у подібних виставках важлива і за умови нинішніх вкрай важких часів, чи можна було б і відкласти поїздку на Експо в Абу-Дабі?

— Це не те, що на часі, а є крайньою необхідністю. Так, ми сьогодні значною мірою залежимо від іноземної оборонної допомоги. Але вже нині треба думати про розбудову власною профільної індустрії. Ми маємо як великий попит на озброєння в самій країні, так і значне фінансування таких проєктів та трирічне оборонне планування. Тобто можемо реалізовувати довготермінові контракти. Це, на моє переконання, десь на 80% складові довгострокової виробничої стратегії: якщо ви знаєте, що у вас буде замовлення хоча б на 3 роки, ви можете розробити певний продукт і інвестувати у виробництво.

— За підсумками IDEX-2023, чи визначили ви для себе якісь провідні тенденції у світі оборонної промисловості? Що найбільше цікавить потенційних покупців на світовому ринку озброєння?

— Те, що особисто я відзначив як гендиректор підприємства «Українська бронетехніка», яке виробляє броньовані автомобілі «Новатор» та «Варта», це інтерес до нових полегшених моделей військової автомобільної техніки. Розумне зменшення габаритів і її полегшення. Адже в якийсь період профільні вироби занадто пішли в бік MRAP – аж надмірного їх бронювання, коли вони просто не могли нормально рухатися. Нині же іде світова тенденція до поміркованого бронювання, щоб додати можливості маневрування та швидкого пересування в районі бойових дій.

Ще одна вимога часу — попит на мобільні засоби ураження, ті ж пересувні міномети.

Додам до цього переліку і безпілотні роботизовані наземні системи. На виставці в Абу-Дабі вони були широко представлені. Передові армії світу дуже цінують життя кожного солдата. Тому і готові вкладатися у розроблення системи дистанційного управління наземним ОВТ. Зазначу, здається всі, окрім росії…

Від росіян з їхньою зброєю на світових ринках почали сахатися, немов від прокажених

— До речі, про участь росії в цьогорічному IDEX. Як вони були там представлені?

— Там була цікава ситуація. Цьогоріч російська експозиція була розташована окремо від всіх інших. Навіть не в персональному павільйоні, а взагалі — на віддаленій місцині, куди треба було діставатися від основного майданчика через міст. Це саме та дія санкцій, яка не давала їм можливості забронювати певні площі та оплатити їхню оренду. Від них уже дійсно починають шарахатися, як від прокажених, навіть на виставках, де раніше вони панували.

Цьогоріч російська експозиція була розташована окремо від всіх інших

Я пригадую аналогічні виставки у 2015, 2017 роках, де росіяни ще протягом заходу хизувалися тим, що підписували контракти на постачання озброєння та техніки на 3-5 млрд доларів. Цього разу я не чув жодної публічної заяви, що вони підписали хоч якусь угоду про продаж оборонних зразків. Адже та техніка, яка програє в реальній великій війні, не надто цікава на світових ринках. І це теж наша перемога.